Chinees Nieuwjaar 2024

Vandaag vierde de Chinese gemeenschap in Nederland (LFCON) samen met de Gemeente Den Haag en andere organisaties het ‘Landelijke Chinees Nieuwjaar 2024’, het “Jaar van de Draak festijn” vond plaats in het Atrium van het Stadhuis en de levendige Chinatown/Wagenstraat. Ook Stappen in Den Haag was aanwezig om deel te nemen aan dit schitterende evenement.

Burgemeester Jan van Zanen bedankte en loofde de Chinese gemeenschap voor hun langdurige inzet en hun bijdrage aan de revitalisatie van de voormalige Joodse buurt, nu bekend als Chinatown. Hij uitte zijn trots over de academische en economische prestaties van de nakomelingen van de ooit Chinese migranten en wenste iedereen een voorspoedig Chinees Nieuwjaar. De burgemeester was verheugd te constateren dat festiviteiten van verschillende nationaliteiten steeds meer worden bezocht door inwoners van Den Haag.

Het Chinees Nieuwjaar, het belangrijkste feest in de Chinese cultuur, wordt traditioneel gevierd aan het eind van januari of het begin van februari, afhankelijk van de Chinese kalender. Het jaar 2024 staat in het teken van de draak volgens de Chinese dierenriem, die gebaseerd is op het geboortejaar. Na een afwezigheid van drie jaar werd het evenement in Chinatown Den Haag nieuw leven ingeblazen door de lokale Chinese gemeenschap en de ondernemers. Naast de vele optredens in het Stadhuis startte op een steenworp afstand het programma buiten met de gongslag van de burgemeester. Hierna begon een kleurrijke optocht met zes Chinese leeuwen die de Chinese zaken afgingen in de hoop op een krop sla vergezeld door twee Chinese draken. Alles werd begeleid door traditionele Chinese muziek en vuurwerk. Een mobiele DJ op het Rabbijn Maarssenplein zorgde voor een Aziatische muzikale sfeer. Het buitenprogramma trok ook zoals gebruikelijk veel enthousiaste bezoekers.

Het officiële begin van het Jaar van de Draak was op 10 februari. In de Chinese cultuur staat de Draak symbool voor kracht, levendigheid, trots en moed. De viering van het Chinees Nieuwjaar strekte zich uit over ongeveer 15 dagen en daarom werd het evenement in Chinatown Den Haag gehouden op zaterdag 24 februari. Een mooie dag vol festiviteiten die de diversiteit en culturele rijkdom van de stad benadrukten. De regen leek even roet in het eten te gooien, maar de leeuwen verdreven met hun krachtige dans de wolken.

Het delen van onze foto’s is toegestaan voor privé gebruik, voor commercieel gebruik zie onze Foto tarieven – Stappen in Den Haag

Foto’s: © Martin Simonis fotografie

 

Scroll naar boven