Enter Lulu

Voorafgaand aan mijn avontuur in Enter Lulu, koesterde ik twee brandende vragen. Allereerst, wie is toch die mysterieuze Lulu? Het antwoord bleef gehuld in een waas van mysterie, maar één ding stond vast: Lulu ontsnapt aan genderlabels en straalde een onweerstaanbare, ultraseksuele energie uit die vrijheid en rebellie omarmde.

Mijn tweede vraag betrof Amapiano in een live setting. Die vraag werd al snel beantwoord zodra de eerste tonen mijn oren bereikten. Onmiddellijk begreep ik waarom deze opkomende houserichting zo’n grote populariteit geniet in vele landen. Het is deels de toegankelijkheid en deels de enorme variëteit aan muziekstijlen. De fusie van house, lounge, afro, jazz en drum ’n bass was ronduit betoverend. Ik kon niet anders dan denken aan het feit dat deze sound zijn oorsprong vond in 2020 in Zuid-Afrika, maar het moment drong ook tot me door dat ik in 2022 al op Jamaica had gehoord. Daar draaiden ze immers ook andere muziek dan alleen Reggae en Dancehall, met duidelijke Afro-invloeden.

Een zorgvuldig samengestelde line-up van topartiesten, waaronder Badguyzofficial, Doulou, The Unknwn.djs, Candace Aaliyah Payne en Mc Collinsz Allday, brachten hun energieke Afro Amapiano-geluiden ten gehore tijdens de nacht van Enter Lulu. Dankzij de diverse mix van muziekstijlen konden de DJ’s moeiteloos schakelen zonder afbreuk te doen aan de muzikale samenhang. Deze muziekstijl werkt zowel in een club als op een strandfeest. Het zou me niets verbazen als er ooit een compleet Amapianofestival plaatsvindt. Natuurlijk hopen wij van Stappen in Den Haag dat dit binnen de gemeentegrenzen van onze stad zal plaatsvinden.

Het publiek dat de avond bezocht, vormde een eclectische mix. Toch kon ik niet negeren dat een groot bezoekersaantal nog niet zijn weg vond naar Amapiano in een club. Dit verbaasd me enigszins, gezien het feit dat de stroming al vier jaar bestaat en zeer toegankelijk is. De organisator van het evenement is geen onbekende in de Haagse housescene en een ware pionier als het ging om nieuwe ontwikkelingen. Het is dan ook begrijpelijk dat hij Amapiano omarmd, gezien de overeenkomsten met zijn eerdere evenementen.

Het delen van onze foto’s is toegestaan voor privé gebruik, voor commercieel gebruik zie onze Foto tarieven – Stappen in Den Haag

Foto’s: © Martin Simonis fotografie

Scroll naar boven